Verbouwing Baanwachtershuisje 482018-12-20T21:00:36+00:00

Project Description

Verbouwing Baanwachtershuisje 48

Aan de spoorlijn, die vroeger van Kesteren naar Amersfoort liep, liggen een aantal monumentale Baanwachtershuisjes uit 1886. Nummer 48 mocht ik verbouwen naar een woonhuis dat voldoet aan de huidige standaarden. Het idee om het woonoppervlak te vergroten door een monolithisch volume los van de originele woning te plaatsen en te koppelen met een transparante corridor was snel bedacht. Monumentenzorg en welstand deelden dit idee en het ontwerp werd met open armen ontvangen.

Oud en nieuw versterken elkaar door het sterke contrast

De bestaande woonkamer en slaapkamers zijn doorgebroken en hebben plaatsgemaakt voor een ruime leefkeuken. De woonkamer is gesitueerd in de nieuwbouw waarbij het schuine lijnenspel van wand en dak goed waarneembaar is. In de kelder onder de woonkamer is een slaap- en badkamer gesitueerd.

“Via vrienden van ons bij Freek Mosterman terecht gekomen. In het begin een gesprek gehad en de wensen uiteengezet. Hier is een ontwerp uitgekomen waar ik nog wel even aan moest wennen en ik dacht dat we daar niet uit gingen komen.

Freek vond het juist prachtig en gaf ook aan dat dit juist goed was en dat we nu juist konden gaan “brainen” om ergens te komen. Hij kwam met een prachtig ontwerp waarmee we naar een aannemer zijn gegaan. Daar zijn we uitgekomen en vervolgens heeft Freek met de aannemer alles doorgenomen en technische “hindernissen” overwonnen. Tevens heeft hij het vergunningstraject opgepakt wat niet eenvoudig was in ons geval omdat het een monumentaal pandje betrof. Hier wist hij een positief antwoord op de aanvraag te krijgen.

Na de start van de bouw kwam Freek geregeld langs om te kijken hoe de bouw ervoor stond en daarbij was hij erg enthousiast. Al met al een prettige samenwerking waar de afspraken na werden gekomen.”

– Michel van Loen